AZ ÉPÍTÉSZHALLGATÓK SZÁMÁRA KIÍRT PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI

„Izgalmas megoldások a hallgatói munkák között…”

Ferencz Marcel a hallgatók munkájának értékelése során emelte ki ezt: a fényjáték a homlokzaton, a valódi kortárs megfogalmazások és a kiegyensúlyozott, józan anyaghasználat jellemezte az idei pályaműveket. A jutalmazott épületek itt is megmutatták az anyag felhasználásának sokrétűségét, de azt is, hogy az EQUITONE homlokzatburkolatok megfelelő hozzáállással az építész kreativitását és a mértéktartó szemlélet egységességét is szolgálhatják.

Az építészhallgatók számára kiírt pályázat bíráló bizottságának tagjai:

Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész

Ferencz Marcel, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész

Figeczki Péterokl. építészmérnök, Equitone Homlokzati üzletág munkatársa

A pályázatot a cég 2017. év tavaszán ismét kiírja. Beadási határidő: 2017. október vége.

AZ EQUITONE ÉPÍTÉSZHALLGATÓI PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI

I. Díj: Pintér Noémi terve: Rippl-Rónai Pavilon, Kaposvár
(Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai kar)

Pintér Noémi terve, ahogy szoktuk mondani zsűrizésekkor, nagyon elkapta a dolog lényegét! Teli találat a terve!
A pavilon mint épülettípus hálás műfaj a szerelt-előregyártott szerkezetével, az EQUITONE táblás burkolatok alkalmazására. Ezt a tervező helyesen felismerve, egy rendkívül egyszerű, de nagyon szellemes utcai pavilont hoz létre.
Be lehet menni, át lehet sétálni, nézelődni, vagy egyszerűen bekukkantani ebbe a pavilonba, anélkül, hogy feszélyezve érezné magát az arra sétáló… nincs ajtó, vagy bármi olyan, ami esetleg elbizonytalanítaná a látogatót a belépéstől…
A pavilon olyan, mint egy cső. Szerkezete rendkívül egyszerű, szellemes. Jók az arányai, a léptéke. Nagyon jól elképzelhető, mint utcai tárgy, elem.
Az Equitone táblás burkolat kiosztása, alkalmazása mintaszerű.
(Kertész András Tibor, építész, a zsűri tagja)

II. Díj

Galántai Gergely - Homlokzati téglák
(Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, KONZULENS: Dr. Helfrich Szabolcs)

A Tatabányai Bányászkórház területén megvalósuló távlati fejlesztésére tesz javaslatot a pályázó.
Épületegyüttese igazodik a hely hagyományaihoz. A téglaépítészet és korai ipari építészet hangjegyeit hordozza magán a terv. Rafinált módon hinti el a homlokzatain a monokróm burkolati elemeket fegyelmezett kiosztással. A trükk abban rejlik, hogy a monokróm sima és kanellurázott elemeket játékosan keveri. A nap járására szerint az EQUITONE linea elemek bordázott felülete olykor világosabbnak, olykor a sima felületűnek, olykor sötétebbnek látszanak. Ez a fényjárásra szerkesztett rejtett dinamika egyszerűségével magával ragadja ez embert, és jó hangulatot teremt környezetében. (Ferencz Marcel, építész, a zsűri tagja)

 

Megosztott III. Díj

Gálosi Bettina - Fehér klasszikus osztások
(Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, KONZULENS: Dr. Zoltán Erzsébet Szeréna)
Pécsett terveződött a délutáni művészeti iskola. Sávos jó arányban és karakteres nyugalommal elhelyezett homlokzatburkolati elemekkel öltözteti épületét, így a homlokzati osztásrend, az épület funkciója és a helyszín harmonikus egységet alkot. Ez az alkotói mértéktartás, egyfajta eleganciát sugároz.
(Ferencz Marcel, építész, a zsűri tagja)

Megosztott III. Díj

Szloboda Gergő János - Kint hideg, bent meleg
(Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, KONZULENS: Szabó Dávid)

A Budapest IX. kerületi Mester utcai nyomdaépület terve egy jó ízlésű kiegyensúlyozott pályamű.
A terv erénye, hogy az EQUITONE homlokzatburkolati terméket ott használja ahol a funkció megköveteli vagyis a külső időjárástól nem védett felületeken, a védett fedett nyitott terek homlokzatain faburkolatot használ. Ez a kiegyensúlyozott józan megfontoltság és odafigyelés válasz arra, hogy lehet az EQUITONE lapokat kiválóan társítani vegyes homlokzatburkolati termékhasználat esetén. (Ferencz Marcel, építész, a zsűri tagja)

 

Különdíj: Bocska Beáta és Hegedüs Tímea terve: Spaß Ház
(Technische Universität Wien, KONZULENS: Borbély László)

A szerzők egy szellemesen és elegánsan kialakított, pici pihenő házat terveztek.
Az építmény kis léptéke a pavilonszerkesztés módszere felé irányította a szerzőket helyesen.
Az egyszerű geometrikus tömeg megkapóan érzékennyé válik a homlokzatok rendkívül finom kidolgozása miatt.
Az EQUITONE táblás burkolat szerkesztésében rejlő lehetőségeket mintaszerűen aknázták ki.
Így olyan értékes mű jött létre, amely az 1. díjas tervhez hasonlóan méltó és érdemes lenne a megvalósításra.
A mű elnevezése is szellemes: a Spaß német szó szinte alliterál a magyar ház szóval.
(Kertész András Tibor, építész, a zsűri tagja)